Mata Hari

Over ons

RESTAURANT
De open keuken, de huiselijke inrichting, de pilaren en de vide kenmerken de unieke sfeer waar altijd een gezellige reuring hangt. Mata Hari werkt zoveel mogelijk met duurzame, lokale en eerlijke producten. Zo komt bijvoorbeeld onze kaas van kaasboer Maarten op de biologische Noordermarkt, onze worsten van Brandt en Levie, onze wildproducten van Wild van Wild, onze vis van Tel en ons brood van BBrood. De kaart is Mediterraan met Hollandse accenten. De gerechten zijn seizoensgebonden en betaalbaar.

BAR
Naast een goed glas wijn of een cocktail kun je in onze bar ook terecht voor verschillende tapbieren waaronder Zatte van brouwerij ’t IJ, Erdinger Weiss, De Koninck en La Chouffe. Op vrijdag en zaterdag is de bar tot 03.00 uur geopend.

LIVING
Mata Hari is een plek waar je op je gemak een krantje kunt lezen, met vrienden een spelletje kunt spelen, of lekker met je laptop op de bank kunt werken aan wat dan ook… en ja we hebben ook WIFI!

TERRAS
Zowel in de zomer als in de winter hebben wij een terras waar je langs de waterkant kunt genieten van een drankje en hapje.

Oudezijds Achterburgwal 22, Amsterdam

Wie was Mata Hari?

Mata Hari, echte naam Margaretha Geertruida (Griet) Zelle, (Leeuwarden, 7 augustus 1876 - Vincennes, 15 oktober 1917) was een Nederlandse danseres. Ze werd wegens spionage door de Fransen veroordeeld wegens hoogverraad en gefusilleerd.

Mata Hari is beroemd geworden door haar vermogen om in te haken op de populaire smaak van haar tijd. In 1905 brak ze in Parijs door met haar 'Oosterse' dansen. Ze is nog altijd wereldberoemd, hoewel er geen filmbeelden van haar optredens bestaan, laat staan beelden met muziek. Er resteren slechts een handvol foto's, alsmede de overlevering van haar tijdgenoten. Het Fries Museum te Leeuwarden heeft documentatie over haar.

Sommigen beschouwen Mata Hari als een symbool van het oude Europa, dat met zijn glamour en schittering in de Eerste Wereldoorlog ten onder ging, anderen beschouwen haar als een welgestelde artistieke prostituee.