Mata Hari

Bar Restaurant & Living Mata Hari

Bar Restaurant Living ‘Mata Hari’ is situated in the heart of the city centre of Amsterdam. De sofa’s, schemerlampen en retro stoelen geven Mata Hari een ongedwongen huiskamersfeer waar je elke dag welkom bent voor lunch, koffie, borrel en diner. Mata Hari werkt zoveel mogelijk met duurzame, lokale en eerlijke producten. read more

Oudezijds Achterburgwal 22, Amsterdam

Wie was Mata Hari?

Mata Hari, echte naam Margaretha Geertruida (Griet) Zelle, (Leeuwarden, 7 augustus 1876 - Vincennes, 15 oktober 1917) was een Nederlandse danseres. Ze werd wegens spionage door de Fransen veroordeeld wegens hoogverraad en gefusilleerd.

Mata Hari is beroemd geworden door haar vermogen om in te haken op de populaire smaak van haar tijd. In 1905 brak ze in Parijs door met haar 'Oosterse' dansen. Ze is nog altijd wereldberoemd, hoewel er geen filmbeelden van haar optredens bestaan, laat staan beelden met muziek. Er resteren slechts een handvol foto's, alsmede de overlevering van haar tijdgenoten. Het Fries Museum te Leeuwarden heeft documentatie over haar.

Sommigen beschouwen Mata Hari als een symbool van het oude Europa, dat met zijn glamour en schittering in de Eerste Wereldoorlog ten onder ging, anderen beschouwen haar als een welgestelde artistieke prostituee.